Az értágulatok és visszerek kezelésének fizikai alapja a szelektív thermolízis. Ennek során olyan hullámhosszúságú (színű) fényt használnak, ami jól elnyelődik a célszövetben (vér) és lehetőleg nem nagyon nyelődik el a környező "fehér" szövetekben.

 

Esetünkben az alkalmazott lézerfény jól elnyelődik a vérben (hemoglobin) de nem nyelődik el a környező fehér bőr szövetben.

Ez azt jelenti, hogy a fény energiája koagulálja az ereket de nem károsítja a környező szöveteket.

Vékony felületes, diffúz erek esetén kívülről, fókuszált kézidarabbal vagy szkennerrel juttathatjuk a lézerfényt a kezelendő területre. Ekkor egy felületet "sugárzunk be".

 

Vékony de egyedi, jól követhető ereknél a bőrőn keresztüli (transzkután) kezelés a legcélszerűbb, fókuszált kézidarabbal. Ekkor az egyes ereket követjük végig és az ér színének változása jelenti a közvetlen visszacsatolást a kezelés eredményéről. Ide tartoznak a rozáceák és a seprűvénák. Ez ambuláns kezelés. 

 

A kb. 0,5 - 1 mm átmérőjű vékonyabb visszerek kezelhetők az ú.n. beszúrásos technikával. Itt a vékony, csupasz lézerszálat a lézerfény segítségével beszúrják a kis érbe, a célzófény jelzése mellett feltolják az első kanyarulatig (néhány centiméter), majd a néhány wattos dióda lézer fény mellett lassan kihúzzák. Közben a lézerfény hatására a kis ér koagulálódik. Ez ambuláns kezelés.

Néhány video az ilyen kezelésekről.

 

A vastag visszereket "belülről", endovénásan kezelik. Itt is több eljárás lehetséges. Ezek már műtőt és utókezelést igénylő kezelések.

 

Az egyik során alulról teljes hosszában végig vezetik a szálat a szafénán egy kanülön keresztül és visszafelé húzva koagulálják el a megvastagodott eret. Ezzel egyetlen szúrásból oldják meg a feladatot.

 

A másik technikánál a lézerfényt vezető szálat egy rövid (kb. 15 cm-es) kanülön keresztül vezetik be a szafénába és többször szúrnak. A keletkező néhány (5-6 db) szúrásnyomért kárpótol az, hogy a rövid kanüllel manipulálva a kanyarokba, elágazásokba is be lehet menni, azokat is el lehet koagulálni.

 

Azt, hogy adott esetben melyik eljárás a legmegfelelőbb, természetesen a kezelőorvos dönti el.

 

Itt szokásosan dióda lézer használnak, 20 - 40 W teljesítménnyel.  A transzkután seprűvéna kezeléshez szükséges nagyobb teljesítmény, kb. 60 W.