spec_entA lézereket itt főleg az alábbi mikrosebészeti alkalmazásokra használják: myringotómia, énekescsomó, Reinke-ödéma, gége-, orr és hangszalag polipok, cysták, szűkületek, granulómák, leukoplákiák, daganatok, kezelésére, eltávolítására valamint vérzéscsillapításra.
Az elváltozás eltávolítását kimetszéssel vagy vaporizációval oldják meg.
Lényeges a lézerfény koaguláló és vérzéscsillapító hatása (minimális szövet szóródás), a gyorsabb sebgyógyulás és hogy a koagulált sebfelszín kevéssé váladékozik.További előnye, hogy a műtét "elegánsan", egyszerűbben, jobb látási viszonyok mellett, gyorsabban végezhető, mivel a vágó eszköz (lézerfény) nem takarja ki a mikroszkóp látómezejét.

A fentiekből következik, hogy bizonyos, hagyományosan nagy műtétnek számító beavatkozások lézerrel ambuláns módon végezhetők.


A gyorsabb gyógyulás nagyobb betegforgalmat, végső soron gazdaságosabb működést tesz lehetővé.
Egy átlagos fül-orr-gégészeti osztály átlagos műtéti költségeit kb. 30-40%-kal tudja csökkenteni egy lézer munkába állítása.
Itt kell megemlíteni, hogy sokszor a betegek kifejezetten keresik a lézerrel rendelkező kórházakat, rendelőket.

 

A lézerek nagyon jól használhatók egynapos sebészetben és magánrendelőkben.

 

Szokásos kiépítések:

  • 30 - 40 W-os CO2 lézer, mikromanipulátor a mikroszkóp alatti munkához, néhány speciális kézidarab (orrba, gégébe), szkenner és füstelszívó. A CO2 lézer általában kereken guruló készülék, korlátozottan szállítható.
  • 15 - 30 W-os dióda lézer, optikai szálak (400 - 600 mikron), néhány speciális kézidarab (orrba, gégébe),mikromanipulátor a mikroszkóp alatti munkához, esetleg füstelszívó. A dióda lézerek általában asztali készülékek, 15 - 20 kg-os tömeggel, egyszerűen szállíthatók.

 

A CO2 lézerek terjedő sebészeti alkalmazása egyre kifinomultabb eszközök és eljárások megjelenését hozta magával.

Ennek a lézernek a fénye ú.n. optikai karon vezethető, vagyis a kar végén ú.n. szabad nyalábunk van, ami nagyon precízen fókuszálható. (az optikai szálból kilépő nyaláb erősen széttartó, ezért fókuszálása bonyolultabb)


Egyszerűbb esetben egy kézidarabbal lehet a műtéti területre irányítani a lézernyalábot a kívánt vágás, vaporizáció vagy koaguláció elvégzéséhez. Természetesen az eredmény nagyban függ a sebész kézügyességétől.

 

Mikromanipulátor használatával már mikroszkóp alatt lehet operálni, ami lényegesen prercízebb beavatkozásokat tesz lehetővé gégében vagy fülben. Egyes mikromanipulátoroknál lehetőség a munkatávolság és a foltméret folyamatos változtatására, esetleg a lézernyaláb egy mozdulattal történő defókuszálására.

 

A sebészeti szkenner használata a megnövekedett pontosságon túl még további előnyökkel is jár. A szkenner az emberi kéz által nem kivitelezhető egyenletes sebességgel képes mozgatni a lefókuszált nyalábot. Így minimális hőkárosodással lehet egyenes vagy íves metszést végezni vagy egy előre beállított méretű kör felületen ablációt végezni. Ez nagy előnyt jelent pl. miringotómia vagy stapedotomia esetén.

 

Ezekről részletesebben itt olvashat.