Az egyes sebészeti lézertípusok alkalmazási területei

 

Sebészeti alkalmazások

CO2 lézer

Dióda lézer

Nd:YAG lézer

Holmium lézer

Bőrsebészet kiváló nem
Fül-orr-gégészet kiváló nem
Ált. sebészet kiváló endoszkóposan is endoszkóposan is nem
Urológia csak külső endoszkóposan endoszkóposan kőtörés, BPH
Nőgyógyászat kiváló nem

 

Általános sebészeti célra a lézerfény hőhatását használják ki, vagyis precízen elégetik a szöveteket. Erre leggyakrabban a CO2, a Nd:YAG és a dióda lézereket használják.

A  CO2lézer a legrégebb óta alkalmazott lézertípus. Gázlézer. Kilépő fényének hullámhossza 10,6 mikron, távoli infravörös, nem látható, vízben, lágy szövetben jól  elnyelődik. A vékony hajszálereket elkoagulálja. Teljesítménye 100 W alatti. Folyamatos, pulzált és szuperpulzált üzemmódban működhet.

Fénye optikai karon, kézidarabon, mikromanipulátoron vagy merev endoszkópon keresztül vezethető a műtéti területre.

Minden sebészi szakma tudja használni felületes vágásra, metszésre, vaporizációra és koagulációra.

A metszés jellemzője a keskeny nekrotikus zóna, a szivárgó vér hiánya és a teljesen steril metszés (nincs mechanikus kontaktus).

A bemetszés szélessége kb. 0,6 mm, a nekrotikus zóna kb. 0,15 mm.

Mivel nincs mechanikus kontaktus, emiatt szövet szóródás sincs, ami kiválóan alkalmassá teszi a CO2 lézert tumorok kimetszésére (az onkológiai alapelvek betartásával).

Leggyakoribb alkalmazás a bőrsebészet (külső felszínes elváltozások eltávolítása, kimetszések) és a fül-orr-gégészet (mikromanipulátorral gégében, garatban, kézidarabokkal orrban).

 

Nd:YAG lézer: ez egy szilárdtest lézer, fényének hullámhossza 1,06 mikron, közeli infravörös, nem látható, átmegy a vízen, üvegszálon és a pigmentben, vérben nyelődik el.

Leadott teljesítménye 100 W körüli, folyamatos és pulzált üzemmódban működhet.

Fénye optikai szálon vezethető, létezik csupasz-, gázhűtött-, konikus végű- és kör-sugárzó interstíciális szál.

További kiegészítők a kézidarabok, mikromanipulátor, merev és hajlékony endoszkópok.

A testüregek belsejében történő elpárologtatásra is használható mivel szálon vezethető a szál pedig sok helyre bevezethető.

 

dióda lézerek alkalmazási szempontból hasonlóak a Nd:YAG lézerekhez. Lényeges különbség a sokkal kisebb méret és tömeg valamint alacsony elektromos teljesítmény igényük, hordozhatóságuk.

A kisebb teljesítményű változatokat használják fogorvosok, fül-orr-gégészek, bőrgyógyászok,  a nagyobb teljesítményűeket a hasi sebészek, érsebészek.