A hagyományos sebészi beavatkozásokhoz (lézeres metszés, vaporizálás, koaguláció) CO2 lézert használnak egyszerű kézidarabbal.

A lézerrel ejtett metszés rendkívül finom, nem vérzik, keskeny necrotikus zónájú, gyorsabban gyógyul.

 

Arcfelület ránctalanításra (ablatív resurfacing) használnak CO2 lézert szkennerrel.

A mélyebb ráncok "kihúzására" CO2 lézert kézidarabbal,

frakcionális ablációra frakcionális CO2 lézert,

fotorejuvenációra IPL-t alkalmaznak.

 

Az ablatív resurfacinghez az ún. ultrapulse üzemmódú lézert és a vele szinkronizált szkennert használnak. Az egyenletes ablációhoz mindkettő szükséges.
Az eljárás a külső bőr felületet egyenletesen eltávolítja (abláció). Az újrahámosodás után kialakuló új bőrfelszín egy húzott, feszített felület.

A kezelés hatására eltűnnek a kis és közepes ráncok. Az eljárással szépen csökkenthetők az égések, balesetek okozta sérülések, hegek.

 

Itt nézhet meg néhány előtte-utána felvételt ezekről a kezelésekről.


A kezelés kísérőjeként erithéma, pőrpír, keletkezik, melynek szokásos gyógyulási ideje a CO2 lézer ún. ultrapulse üzemmódjával csökkenthető hatásosan.

 

Az ultrapulse időben négyszög alakú impulzusokat jelent, amikor is a teljesítménysűrűség vagy nulla vagy magasabb, mint az ablációs küszöb.

Az ablációs küszöb alatti, de ahhoz közeli fényteljesítmény karbonizációt és nekrózist okoz. Mivel a négyszög impulzusban ilyen nincs, vagy csak kevés, minimális a hőkárosodás.

Az ultrapulse üzemmódot egy számítógép vezérelt szkenner és egy parallel nyalábú kézidarab egészíti ki, így az egymás mellé kerülő lézerpontok pontosan fedik a kezelendő területet. Ezzel a precíz eljárással érhető csak el, hogy az abláció utáni erithéma a még elfogadható szint alatt maradjon.

 

  

A kisebb ráncok eltüntetésére szolgáló IPL kezelés elnevezése a fotorejuvenáció (abláció nélküli bőrfiatalítás). Ez az eljárás eltünteti a pigment alapú elváltozásokat és kicsit "meghúzza" a kollagén rostokat, serkenti azok újratermelődését.

 

Szokásos kiépítés: Ultrapulse üzemmódú CO2 lézer, (Lumenis Acupulse), szinkronizált szkenner, parallel kézidarab, füstelszívó.