A hagyományos bőrgyógyászati alkalmazásoknál meg kell különböztetni a színes és a nem színes elváltozások eltávolítását valamint a frakcionális (mikropixeles) bőrfiatalítást.


Szelektív termolízis: a színes, színre érzékeny elváltozások csoportját a pigment tartalmú foltok és a különböző ér-eredetű elváltozások alkotják (érelváltozások, adenoma sebaceum, syringoma, xantelasma palpebrarum angioma senile, stb. de ide tartozik pl. a lábon lévő körömgomba is).
Ezek eltávolítására rendszerint a kíméletesebb szelektív foto-termolízisen alapuló eljárásokat használják: IPL, zöld lézer (KTP), 810 nm közeli dióda lézer.
A foto-termolízis lényege, hogy az alkalmazott fény hullámhossza (színe) olyan, hogy a cél-szövet (pigment, hemoglobin) sokkal jobban abszorbeálja, mint a környező ép bőr, ezért a célszövetet jobban melegíti. Kívánatos, hogy a célszövetet denaturáljuk, esetleg koaguláljuk a környező ép bőr károsodása nélkül.
A szelektivitás tovább növelhető a fényimpulzusok időbeli lefutásának változtatásával. Ha pl. a célszövet hűlési időállandója hosszabb, mint a környező bőré, akkor többes impulzusokkal elérhető, hogy csak a cél-szövetet denaturálja a bevitt energia, az impulzusok között a bőr tudjon annyira hűlni, hogy ne károsodjon.
Itt a kezelés során nincs abláció, nincs szöveteltávolítás, a denaturálódott szöveteket a vér- és nyirokkeringés távolítja el néhány hét alatt.

 

Szokásos kiépítés: 

  • IPL a felszines elváltozásokra (rozácea,  tűzfolt, age-spot)
  • dióda- vagy KTP lézer és kézidarab: a bőrön keresztüli ér kezelésre
  • dióda lézer: 10, esetleg 20 W-os lézer, kézidarab, vékony lézerszál az apróbb visszerekhez, endolumináris készlet a nagyobb visszerekhez

 


Szövet eltávolításos alkalmazások: a nem színes, színre nem érzékeny elváltozások eltávolítására rendszerint CO2 lézert használnak. A főbb területek: verruca vulgaris, condyloma acuminatum, epidermális naevusok, benignus bőrdaganatok (fibroma, angiokeratoma, neurofibroma, trichoepithelioma, keratosis seborrhoica,), malignus bőrdaganatok (cc. Spinocellulare, M.Bowen, melanoma malignum metastasisai, praecarcenosis), keloid.
Az adott elváltozás eltávolítása kimetszéssel vagy vaporizációval történhet, az utóbbi a felületes elváltozásoknál jöhet szóba, ha nincs szükség szövettanra. A kisebb, pontszerű elváltozásokra egyszerűen „rálőnek” a lézerrel.

A metszésnél, vaporizációnál keletkező nekrotikus zóna vastagsága folyamatos lézer esetén kb. 100 µm, szuperpulzált üzem esetén kb. 50 µm, ami rendkívül keskeny. (ugyanez elektro kauter esetében néhány mm)
Mivel a lézerfény hővel vág, a keletkező sebfelszín koagulált ami a 0,5 mm alatti átmérőjű hajszálereket lezárja, emiatt a sebfelszín nem vérzik. Vérzékeny betegek is kezelhetők.
A koagulált sebfelszín és a minimális vérzés miatt nagyon kicsi a sejt szóródás, emiatt malignus daganatok eltávolítására is alkalmas. A kimetszett részt szövettanilag ellenőrizni kell.


Szokásos kiépítés: 10, esetleg 20 W-os lézer, kézidarab, füstelszívó.

 

Frakcionális abláció, arcfelület ránctalanítása: itt a teljes resurfacingtől eltérően nem távolítjuk el a teljes külső bőrréteget, hanem a lézer csak kis pontokban (pixelekben) érinti a bőrt. A négyzetcentiméteremként 50 - 150 tűszúrásnyi "seb" gyorsan hámosodik, a lézerfény hőhatása összehúzza a kötőszövetet a bőr alatt. A gyógyulás során felszabaduló szöveti hormonok, citokinek stimulálják a bőr gyógyulási folyamatát.
A kezelés igény szerint 3 - 4 alkalommal ismételhető, végeredményként a teljes hám kicserélődik és új, rugalmas kötőszövet épül fel. Ennél a kezelésnél lényeges, hogy a felépülési idő mindössze néhány nap.


A frakcionális abláció több módon is végezhető:

  • CO2 lézerrel, szkennerrel vagy u.n. stamp (bélyegző) kézidarabbal,
  • Er:YAG vagy dióda lézerrel, szkennerrel.

A végeredményt illetően ezek nagyon hasonlóak.

Lényeges szempont, hogy egy meglévő sebészeti CO2 lézert csak ki kell egészíteni a stamp kézidarabbal vagy a szkennerrel.

2013-ban jelentek meg az ú.n. frakcionális rádiófrekvenciás készülékek, melyekkel hasonló eredmény érhető el, nyilván ezek nem használhatók sebészeti célra.


Szokásos kiépítés: 30, esetleg 40 W-os lézer,  frakcionális kézidarab vagy szkenner, füstelszívó.