Füstelszivó1Lézer füst elszívó

 

Egyes lézer kezelések során, mint pl. metszés, vaporizáció, szőrtelenítés, frakcionális lézer kezelés, ha kis mennyisségen is de szövetet égetünk el. Az égés során jelentős mennyiségű füst keletkezik, ami túl azon, hogy nagyon kellemetlen szagú, még el nem égett szövet darabkákat is tartalmaz.  Az ilyen kezelő helységek természetes szellőztetése rendszerint nem oldja meg a problémát, ezért szükséges valamilyen elszívó alkalmazása.

Egyik lehetőség a többszörös szűrőt és aktív szenet tartalmazó ú.n. lézeres füstelszívó használata. Ezek egyrészt kiszűrik a füstből a különböző méretű részecskéket, szövetdarabkákat, az alkalmazott aktív szén pedig eltünteti a kellemetlen szagokat. Az így megszűrt levegő visszavezethető a helység légterébe.
Ezek a készülékek általában láb- és kézi kapcsolóval, szívás erősség szabályozással rendelkeznek. Szokásos egy szemi-flexibilis tartó alkalmazása is, amivel a szívócső helyzetbe állítható. Ezáltal felszabadul egy „kéz”.

 

 

Air cooler 2

 

CRYO-ZET levegő hűtő

 

A lézer- vagy IPL kezelések során a bőrfelület is megmelegszik az alkalmazott fényenergiától.
A bőrfelület túlzott melegedésének elkerülésére alkalmaznak különféle hűtési eljárásokat:
a hűtőzselé: műanyag tartályban vagy tasakban lévő előre behűtött hűtő zselét érintenek a kérdéses bőrterülethez,
a kontakt hűtés: egy hűtő készülék által lehűtött fém vagy üveg felületet érintünk, nyomunk a bőrhöz,
a hideg levegős hűtés: ez a készülék hideg – akár -35 °C hőmérsékletű - levegőt fúj a bőrfelületre.
Nagy felületek kezelésekor legkedvezőbb a hideg levegős módszer. Mivel nincs közvetlen érintkezés, ezért a kezelés előtt, alatt és utána is fújható a hideg levegő. A fúvó cső bőrtől mért távolságával jól szabályozható a hűtés erőssége. Jelentősen csökkenti a fájdalmat, elkerülhető a hőkárosodás, lehetővé teszi magasabb energia alkalmazását is, ezáltal növeli a kezelés hatékonyságát, javítja a páciens komfort érzetét, elégedettségét.