SZŐRTELENÍTÉS lézerrel vagy intenzív fényimpulzusokkal


A hatásmechanizmus mindkét eszközzel ugyanaz: a szelektív foto-termolízis.
Ez azt jelenti, hogy a bőrre kerülő fény csak a célszövetnek tekintett pigmentben (a szőrben lévő festék anyag) nyelődik el, a környező ép bőrben nem, így azt nem is károsítja.
A szőrben elnyelődő fény felmelegíti, denaturálja a szőrtüszőt vagy a pigment tartalmú szöveteket, miközben az ép bőrnek nem szabad megégnie. A fehér fény spektrumában az UV és a kék összetevő megégeti a külső felszínt és nem hatol mélyre, nem éri el a szőrtüszőt.
A pigmentben és a melaninban legjobban a vöröshöz közeli színű fény nyelődik el, ráadásul ez mélyebbre is hatol a bőrben, ezért célszerű ilyen fényforrást alkalmazni.


Lézerek közül a rubinlézer 694 nm-es mély vörös, az alexandritlézer 755 nm-es közeli infravörös és a dióda lézerek 800 nm-es közeli infravörös fénye tartozik ide. A lézerek fénye teljesen monokromatikus, egyszínű ezért nagyon jól fókuszálható. Általában optikai szálon keresztül vezetik a kézidarabba vagy a szkennerbe, ami azután a kezelési területre juttatja a lézerfényt. A lézerek fénye nagyon intenzív, a szemre veszélyes lehet, ezért védőszemüveg alkalmazása szükséges a kezelő és a páciens számára egyaránt. Lényeges, hogy a monokromatikus fény miatt az egyes lézerekre külön védőszemüveg használható és ezek nem keverhetők össze. Minden védőszemüvegen fel kell tüntetni azt, hogy melyik hullámhosszra való és ott mennyit szűr.
A lézerek azonban technikailag elég bonyolult és emiatt drága eszközök. Egy lövéssel 5 - 10 mm átmérőjű felület kezelhető, másodpercenként 1 (rubin) vagy max. 5 lövés adható le (alexandrit és dióda). Az 5 Hz ismétlési frekvenciát már kézzel nem lehet követni, ezért ezt szkennerrel együtt alkalmazzák. Az alexandrit lézerrel ez ma is a leggyorsabb tartós szőrtelenítő eljárás.


A lézerekkel szemben a villanó lámpák fénye nem monokromatikus, ezért ebből színszűrőkkel kell kiszűrni a káros (carcinogén) UV és kék összetevőket, a kapott fényt egy üveghasábbal vezetik a kezelendő felületre. Védőszemüveg használata itt is kötelező, a fény széles spektruma miatt azonban itt egy hegesztő szemüveghez hasonló, lényegében erős napszemüveg elegendő.
A villanó lámpák fényimpulzusa nagyon széles spektrumú, a pigmentben történő elnyelődése nem annyira szelektív mint a megfelelő lézerek esetében. (mivel olyan összetevőket is tartalmaz, melyek a pigmentben nem jól nyelődnek el) A megfelelő hatás elérése érdekében ezért a villanólámpáknál fokozottabb hűtés szükséges.
Szerencsére a villanó lámpák fénye időben nagyon jól szabályozható. Egy leadott impulzus állhat egy, kettő vagy három rövidebb elemi impulzusból. A bőr rendszerint gyorsabban hűl, mint a szőr vagy a pigment tartalmú szövet.
Az egyes elemi impulzusok felmelegítik a szőrt, a pigmentet és bizonyos fokig a bőrt is. A következő elemi impulzus érkezéséig a bőr gyorsabban, jobban lehűl, mint a szőr, ezért a második impulzus során a szőr magasabb hőmérsékletet ér el, mint a bőr. Így érik el, hogy a bőr károsodása nélkül melegítik fel, denaturálják a szőrtüszőket.
A szőrtelenítés során a kontraindikációk kiszűrése után először leborotválják a kezelendő felületet, hogy a kiálló szőrszálak meg ne égessék a bőrt. Végeznek néhány teszt-lövést valamely félre eső helyen (pl. állkapocs, far). A teszt-lövésnek néhány óra múlva, vagy másnapra enyhe bőrpírt kell mutatnia (enyhe eritéma) de nem szabad megégnie. Ez alapján meg lehet állapítani, hogy az adott páciensnél az adott helyen milyen impulzus paraméterek célszerű használni (energia-sűrűség és impulzushossz, stb.). Ha menet közben bőrpír jelentkezik csökkenteni kell az energiát.
Kezelés során a páciens enyhe csípés szerű fájdalmat érezhet az érzékenyebb helyeken a lövések alatt. Szükség esetén lidokain spray-vel érzésteleníthetünk.
Az adott test táj végig kezelése után a felületet hűtő zselével vagy jéggel célszerű hűteni, szükség esetén valamilyen égés esetére használt szert (Pl. Naksol, First stb.) érdemes a pirosabb felületre tenni.


Mivel a szőr növekedése során csak az aktív fázisban tartalmaz elég pigmentet, ezért csak az aktív szőrszálak érzékenyek a kezelésre. Emiatt a kezelést a szőr növekedési ciklus idejének megfelelő idő után célszerű megismételni.
A szőrnövekedés genetikailag meghatározott, ezért az egyes pácienseknél és test tájanként is nagyon eltérő eredmények érhetők el. Van akinél az első 2 -3 kezelés már elég eredményt ad, van akinél a 8 -10 kezelés után is még kinő valamilyen szőr. Átlagban 5 - 8 kezeléssel lehet kb. 80%-os tisztulást elérni, de ez egyénenként nagyon eltérő lehet.


Mivel a szőrtüszők teljes életciklusa akár 2 év is lehet, továbbá a vékony, pihe szőrök nem tartalmaznak elég pigmentet és ezért a fény nem károsítja őket, ezért a lézerrel és az IPL készülékekkel történő szőrtelenítés is csak tartós és nem végleges.
Természetesen a megfelelő növekedési fázisban eltalált szőrtüsző ha elhal, abból már nem nő ki újra szőr. De a teljes felület ettől még nem szőrtelen. Ez az összefoglaló csak tájékoztató jellegű, a benne foglaltakért semmilyen felelősséget nem vállalunk.

Általános kontraindikációk IPL vagy lézeres szőrtelenítéshez: (Gyanú esetén konzultáljon bőrgyógyászával.)

 

  • Fehér (ősz) vagy szőke szőr szín
  • Rosszindulatú bőrelváltozás, bőrrák, melanóma, stb.
  • Terhesség
  • Fényérzékenyítő hatású gyógyszerek szedése
  • A bőrt érzékennyé tevő kezelés, pl. kémiai peeling (az elmúlt 3 hónapban)
  • Mostanában barnult bőr (1 hónapon belül)
  • Töredezett, fekélyes vagy fertőzött bőr
  • Pikkelysömör
  • Fokozott hegesedési hajlam
  • Kezeletlen diabétesz
  • Kezeletlen hormonális betegség

A kezelés lehetséges mellékhatásai:

  • Pillanatnyi csípő, égő érzés az impulzusok ideje alatt
  • Hólyagosodás, kérgesedés, ami 5 - 10 nap alatt elmúlik
  • Pigmentáció (bőrszín) változás
  • Hegesedés (fontos az utókezelés)
  • Duzzadás, ami 3 - 7 nap alatt megnyugszik
  • Törékeny bőr esetén ne használjon sminket se bőrradírt (ne dörzsölje)
  • Véraláfutás,, 5 - 15 nap alatt szívódik fel, közben színe változhat.